Активности|

Градоначалникот на Општина Центар Горан Герасимовски заедно со портпаролот на МВР Тони Ангеловски вечерва најавија засилено полициско присуство во Центар по последните настани во општината.

 

„Во следниот период ќе има засилени полициски контроли и присуство на полиција во регионот тука на Дебар Маало со цел превенција на насилство и деликвенција која често се случува во ноќните часови. Во оваа прилика сакам да апелирам и до граѓаните да што поактивно пријавуваат и алармираат можни нарушувања на јавниот ред и мир во МВР кои навремено ќе реагираат. До општината често стигнуваат поплаки како и до мене како градоначалник но вистинската адреса за брза реакција е МВР, а ние секогаш до нив итно ги препраќаме информациите кои ги добиваме од граѓаните“, изјави вечерва Герасимовски.

 

Герасимовски исто така упати апел и до родителите будно да ги следат децата и работат со нив на превенција од насилство, алкохолизирање и најважно злоупотреба на дрога која е огромна опасност кај младите. Додека портпаролот на МВР Тони Ангеловски пак посочи дека министерството за внатрешни работи на мерки и активности за зголемување на безбедноста на граѓаните.

 

„Работиме на превентивен план но и на репресивен план и сето она што го работиме дава резултати. Вечерва ја покажуваме соработката меѓу министерството и локалната самоуправа и целта е заеднички да придонесеме за уште поголема безбедност во Општина Центар. Договорено е засилено полициско присуство по неколкуте инциденти во општината но апелираме и до граѓаните доколку има било какво нарушување на јавниот ред и мир, доколку има било каква потреба слободно јавете се во полицијата и веднаш ќе бидат преземени соодветни мерки затоа што безбедноста на граѓаните е императив на општината“, изјави портпаролот на МВР Ангеловски.

 

Градоначалникот Герасимовски по пријава од родители за присуство на педофил како и други девијантни однесувања од малолетници вчера вечер одржа средба со поголем дел на родители чии деца учат во ОУ „Коле Неделковски“ на која договори потпишување на петиција до ресорните министерства за внатрешни работи, труд и социјална политика и за образование и наука поради загриженоста за безбедноста на децата во реонот на Дебар Маало.

 

Општина Центар известува дека ќе ја интензивира координацијата и комуникацијата со институциите со цел да се превенираат евентуални немили настани.

 

Comments are closed.

Close Search Window