Активности, Проекти, Совет, Спорт и млади|

Старото „Матично“ во Центар добива нова младост. На локацијата на поранешната служба за матични работи, Општина Центар го отвори првиот општински младински центар во државата. Симболично, ќе се вика „Матично“, како матична локација на младите, каде ќе можат секојдневно да се дружат, забавуваат, дебатираат, едуцираат и да ги посетуваат различните настани и содржини кои ќе ги понуди центарот. Идејата за создавање на едно вакво младинско катче произлезе на форумите што ги организираше општината, која го прифати концептот за младински центар, предложен од група млади од Првиот скопски извиднички одред.

„Просторот нуди одлични услови за реализирање младински програми од секаков вид. Имаме на располагање три големи простории и дворно место, кои ќе бидат достапни за сите младински организации од Центар. Планирани се различни едукативни, културни и забавни активност. Кога ќе заврши состојбата со корона вирусот, ќе организираме настапи на млади музичари, ликовни колонии, изложби на млади уметници, како и филмски проекции“, вели Снежана Јанковиќ, координатор на младинската програма на Прв скопски извиднички одред.

Младинскиот центар „Матично“ располага со голема конференциска сала, која ќе се користи за одржување едукативни, културни и забавни настани. Центарот ќе има и читална, како и соба за релаксација (chill zone) која ќе биде опремена со lazy bags, маса за фудбалче, пикадо, пинг – понг маса и други забавни содржини. Дворниот простор ќе биде хортикултурно уреден и ќе биде поставена урбана опрема. Просторот е конципиран согласно европските стандарди, ќе биде целосно инклузивен и овозможува пристап за лицата со посебни потреби.

„Горд сум што Центар е прва општина во државата со свој младински центар и што први ја исполнивме оваа обврска предвидена во Законот за младинско учество и младински политики. Ова е особено драг проект за сите нас, бидејќи сметам дека успеавме да создадеме автентичен простор кој на младите ќе им понуди одлични услови за дружење, едукација и забава. Матично останува симбол на градот, но еден нов, модерен и прогресивен симбол“, изјави Саша Богдановиќ, градоначалник на Општина Центар.   

Општината ќе распише јавен повик за користење на центарот, на кој ќе може да се пријават сите младински организации на ниво на општина Центар. Младинскиот центар „Матично“ е дел од проектот „Зајакнување на општинските совети“. Вкупната инвестиција за реконструкција на објектот изнесува речиси седум милиони денари, а 83 отсто од средства се обезбедени од Општина Центар. Донатор на проектот е Швајцарска агенција за развој и соработка (SDC), додека спроведувач е Програмата за развој на обединетите нации (UNDP).

Comments are closed.

Close Search Window